A házból jelentem

A Váci Szimfonikus Zenekar (rém)történetéről – A házból jelentem

Váci Szimfónikus ZenekarDecember – Legutóbb ígértem, hogy a Váci Szimfonikus Zenekar (rém)történetével kezdem. A művelődési bizottságnak a decemberi bizottsági ülésen az alábbiakról kellett volna tárgyalni.

„Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének Művelődési-Oktatási és Ifjúsági Sport Bizottsága a Váci Szimfonikus Zenekari Egyesülettel 2012. március 26-án kötött közszolgáltatási szerződést megtárgyalta és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a szerződés felmondására és javasolja az Egyesület nevéből a „Váci” megjelölés törlését”.

Az üggyel kapcsolatban bizonytalanság mutatkozott a képviselő testület kormánypárti többségénél is, hiszen ezt a pontot végül levettük a napirendről, és azóta sem tárgyaltuk. A tény azonban tény marad. A városvezetés korábban ügyészségi vizsgálatot kért a Váci Szimfonikus Zenekar alapítványa ellen, és ez a vizsgálat lezárult. Az ügyészség néhány hiánypótlásra szólította fel a VISZ alapítványt, ennek eleget tettek. A szerződés értelmében a városnak fizetnie kellene, de nem teszi, pedig a zenekar az elmúlt két évben Vácon több tucat koncertet adott különböző helyszíneken és műfajokban, amiért a város mindeddig nem fizetett. Én ebben a témában azért szólaltam fel a januári testületi ülésen, mert álláspontom szerint, azonnali hatállyal megnyugtatóan rendezni kell a városvezetés és a VISZ kapcsolatát, hiszen a nagysikerű újévi koncertjükön – amelyet 18. alkalommal tartottak meg Vácon- láttam, milyen szeretet övezi a zenekart. Az egyesület egyébként tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Tudomásom szerint, abban, hogy a „Kultúra Magyar Városa„ címet megkaptuk, komoly szerepük volt.

Eközben szerveződött számomra ismeretlen okból egy „ellen-szimfonikus zenekar”, a nevük Wac Civitas Szimfónikusok. Na, persze, hogy nem hosszú ó-val írandó, de a plakáton így jelent meg. Nem vagyok egy Grétsy tanár úr, de azon mindig felbosszantom magam, ha egy köztéri plakát, tábla stb. szövege nyelvtanilag helytelen. Szerintem, az is a magyarság tudatunkhoz tartozik: tiszteljük annyira az anyanyelvünket, hogy helyesen használjuk.

Mi a baj a Wac Civitas Szimfonikusokkal?-kérdezhetik. Természetesen semmi baj nem volna velük enélkül a Váci Szimfonikus Zenekar történet nélkül. Fiatal, tehetséges zenészek, egy fiatal, tehetséges karnaggyal, akiknek első fellépése sajnos politikai üggyé silányult. Ezért elkeserítő, ha a művészetbe beletenyerel a politika. Szívesen elmentem volna meghallgatni őket, de sajnos aznap ne voltam Vácon. A koncertről azonban hallottam híreket, állítólag alig fél ház volt, pedig a jegyeket kedvezménnyel árusították. Azt is sokan kérdezték tőlem, igaz-e, hogy az önkormányzatnak ez a koncert több mint nyolcszázezer forintjába került. Értik? Arról senki nem beszélt, hogyan szólt Beethoven I. szimfóniája, vagy Horváth István tenorja. Ez végtelenül elszomorított.

Most hallottam, hogy a Váci Szimfonikus Zenekar megmaradásáért több száz aláírást gyűjtöttek váci lakosok. Erről az jut eszembe, hogy két tehetséges ember, Farkas Pál és Sándor Bence vezeti a két zenekart. Mennyivel jobb lenne, ha egymást és Vác kulturális életét erősíthetnék minden energiájukkal.

Ami pedig a Carmina Burana előadást illeti, itt van három remek amatőr kórus és egy szimfonikus zenekar. Minden adott ahhoz, hogy a Városimázs Kft. megrendeljen tőlük egy Carmina Burana előadást a Váci Világi Vigalomra.

Matkovich Ilona
önkormányzati képviselő

SZAVAD Egyesület

2015-01-28

A szerzőről

SZAVAD


3 komment

 1. Bodor Attila szerint:

  Kedves Ilona!

  Örömmel olvasom írását, most, hogy rátaláltam.
  Ugyanakkor szeretnék hangot adni tapasztalatomnak, hogy ez már nem demokrácia.
  Amiben élünk, ez kiskirályok és nagyurak önkényeskedése, a minek a történelem már megmutatta a következményét.
  Javasolnám a képviselő testületnek, hogy még időben okuljanak belőle, idézzék fel a történelem órán tanultakat.
  Mert ezek a viselkedésformák népi elégedetlenséghez vezettek a múltban.
  Petőfi szavait idézve: “Még kér a nép,”
  Kérem tolmácsolni a képviselő társainak, hogy nem azért kerültek oda, hogy személyes érdekeiket igazgassák, hanem hogy a város értékeit védjék és azért tegyenek!
  Intézzék az ügyeket és fizessék ki, amit ki kel és ne a mi zsebünkből fizessenek majd utólag kártérítést.
  Ugyan, szégyelljék már el magukat!
  Az Ön munkájához további jó egészséget, erőt kívánok.
  Várom további írásait.

 2. Jess Kinga szerint:

  Kedves Ilona!
  Szívesen olvasom az írásaidat, nem csak a szépirodalom köréből. Üdítő a közéleti gondolkodásod, a jóra és megegyezésre való törekvésed! Mennyivel könnyebb lehetne az emberek élete, ha elsajátítanák ezt a szemléletet! Mennyivel jobban éreznék magukat a lakosok, ha ennek a pozitív gondolkodásnak az eredményeit láthatnák városukban! Remélem, képviselői munkád során nem fogy el az erőd, tudsz tartósan a haladásra koncentrálni és mindannyian örülhetünk kedves városunk fejlődésének!

 3. Zalaba Zsófia szerint:

  Sajnos az oktatásban,a kulturális területen is a politika vált főszereplővé.Így őrlődnek fel energiáink ezek megoldására.Az összefogással ebben az esetben is előbbre jutnánk sokunk örömére.Köszönöm a tájékoztatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2020. szeptember
h k s c p s v
« okt    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930