A házból jelentem

Iránytű

 

A nyári szünetben kezembe került egy cikk a tavalyi kampány időszakából. Érdemes volt felfrissítenem az ígéreteimet. Nem mintha elfelejtettem volna őket, de ez a cikk segít irányban maradni. Olvassák!

 

Matkovich Ilona: “Én a megoldások embere vagyok”

 – Polgármester-jelölti bemutatkozásában a választókat arra kérte: “Mindenképp menjenek el szavazni!”

– Soha nem volt még ilyen bőség Vácon függetlenként induló polgármester- ill. képviselőjelöltből. Ez elégedetlenséget jelez. Egy ilyen kisvárosban nem kellene mindig az országos politika után menni, itt a pártoskodás nem vezet sehova. Nagyon nagy lesz a felelőssége a váci szavazóknak vasárnap abban, hogy engedik-e a pártoktól ismét megtéveszteni magukat, aztán hagyják magukat elfelejteni a választás másnapjától – immár öt évre.

– Ilyen rossz véleménnyel van a pártokról?

– Nem erről van szó, de az önkormányzat azt jelenti, hogy az emberek a lakóhelyükön maguk irányítják az életüket. Olyanokat kéne megválasztani tehát, akik a közösség és nem a párt-csoportok érdekeit szolgálják. Egyáltalán nem mindegy, kiken múlik, mire jusson a városi költségvetésből és mire ne.  Abban bízom, hogy ez a választás Vácon a változást akaró emberekről és nem a politikai logókról fog szólni. Megjegyzem, a SZAVAD Egyesület az egyetlen olyan civil erő, amely állít polgármester- és minden körzetben képviselőjelöltet. Remélem, ezt értékelni fogják a változásra szavazók.

– Önök lesznek a váciak szeme és szava?

– A SZAVAD Egyesület képviselői azért dolgoznak majd, hogy minden olyan információ nyilvánosságra kerüljön, ami a választókra tartozik, és minden egyes költést, minden egyes beruházást azzal a szemmel fogunk vizsgálni, hogy valóban köz- és nem magánérdeket szolgál-e.

– Milyen indíttatásból indult el ezen a cseppet sem nőknek való megmérettetésen?

– Gondoljon bele! A társadalom több mint fele nő. A diplomások között is több a nő. Miért is nem nőknek való a politika? A politika eredeti jelentése közélet, tehát mindnyájan, akik már tettünk valamit Vácért, politizáltunk, és ez független attól, hogy nőnek vagy férfinak születtünk.  Céltudatos és kitartó természetű vagyok, felneveltem a gyerekeimet, és most elérkezettnek látom az időt arra, hogy tegyek a városomért. Engem most csak Vác jövője érdekel.

– Keveset beszélnek a “szavadosok” ideológiai hovatartozásáról. Márpedig ideológia nélkül nincs politika.

– Ez egy izgalmas és kibeszéletlen téma. Ugyanakkor azt gondolom, ideológiai hovatartozás nélkül az az érdekünk, hogy a városban változás legyen.  Szeretném, ha a választók többet tudhatnának a Holding működéséről, a képviselői juttatásokról és költségtérítésekről, a felügyelő bizottsági illetményekről, a beszállítási megbízásokról, vagy akár a mélygarázs beruházás körülményeiről. Valószínű, hogy mindenre van tisztességes magyarázat. Ha így van, véget vethetnénk a testületi munkát hátráltató személyeskedésnek, és valóban a várossal törődhetnének a képviselők.

– Milyen szemléletre van szükség Ön szerint, hogy jobbra forduljanak a dolgok a városban?

– Én a megoldások embere vagyok. Úgy látom, menedzseri szemléletre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan kezeljük a felmerülő problémákat. „Egy gazdasági korban élünk, és a gazdasági korban tudomásul kell venni a realitásokat, ami azt jelenti, hogy a politika is gazdaságközpontú”. Ezt nem én találtam ki, hanem az ország jelenlegi miniszterelnöke mondta. Bölcs szavak, amelyeket a mindenkori váci vezetésnek is meg kéne szívlelnie.

– Programjában a munkahelyteremtést említette elsőként. Vácon már csak a főváros közelsége miatt sem kiemelkedő a munkanélküliség.

– Talán épp Budapest közelsége miatt csökken és alakul át folyamatosan a város lakossága. Nagyon fontosnak tartom a helyi „szürke állomány” helyben tartását, ehhez viszont minőségi munkahelyekre van szükség. A váci kereskedőkkel, vendéglátósokkal, iparosokkal is szorosan együtt kell működnie az önkormányzatnak, hiszen ők is munkahelyet teremtenek. Foglalkozni kell a kisgyermekes anyák munkába állásával, és még rengeteg szegmense van a munkahelyteremtésnek a közlekedéstől a parkoláson át az idegenforgalomig.

– Szinte minden képviselő az idegenforgalmat tartja kitörési pontnak, miközben a városba egyre több turista érkezik.

– Ez igaz, és vannak jó kezdeményezések, ugyanakkor hiányzik egy hosszú távú koncepció, ami lehet, hogy csak tíz év múlva érik be, de már tegnap hozzá kellet volna fogni. Az egészség-, az egyházi, kerékpáros és kulturális turizmus alapjai már léteznek, ezekre lehet építkezni. A váci múzeumnak évek óta nincs kiállítóhelye, miközben a Memento Mori kiállításnak alkalmas épület ott áll üresen a Görög templom mellett. Nemrég volt szerencsém egy osztrák turisztikai szakemberekből álló csoportot kísérni, akik a Dunakanyar városait bejárva, azt mondták, Vácban hasonló turisztikai potenciált látnak, mint Linzben, és egész egyszerűen nem hitték el, hogy nincs egyetlen szállodánk sem. Megjegyzem, furcsállom, hogy egy olyan barokk város, mint Vác rovásírásos táblákkal fogadja a városba érkezőket. A Kosdi úton már elhelyeztek ilyet, gondolom, a testület megszavazta.

– Most mindenki ígér. De miből akarják mindezt teljesíteni?

– Az én mottóm: átláthatóság és beosztó, takarékos gazdálkodás. Akkor kezdődhet a fejlődés és növelhetjük az adóbevételeket, ha az alapok már állnak.

– Mondana konkrétumokat is?

– A város 2014-es költségvetését tanulmányozva, sok olyan tételt találtam, amelyeket az új költségvetés megszavazása előtt alaposan át kellene beszélni. A szervezési és tájékoztatási feladatok tételsoron valószínűleg lehetne karcsúsítani. A polgármesteri és képviselői utazásokat a szűkös anyagi lehetőségek miatt minimálisra csökkentetném. A skype, internet, e-mail világában nem lehet probléma az ily módon való kapcsolattartás a külföldi testvérvárosokkal sem. Feltételezem, a feladatmegvonások következtében felszabadul az egyik alpolgármesteri hely. A második alpolgármesteri fizetés összegéből, valamint a fenti tételek elcsippentésével mindjárt ki lehet festeni az SZTK épületét, egy óvodát, iskolát, vagy megszűntetni a beázást a művelődési házban, és megoldani az akadálymentesítést a mozgáskorlátozottak központi épülete körül. Egymás után keresnek meg a városi sport, kulturális és más civil csoportok, hogy az éves támogatásuk megszűntetése a létüket veszélyezteti. Ez olyan sok embert érint, hogy erre megoldást kell találni a következő városvezetésnek.

– Harrach Péter országgyűlési képviselőnk azt mondta egy váci fórumon, idézem: “Nyerési esélye egy függetlenként induló, párt támogatást nem élvező jelöltnek nincsen.” Mi erről a véleménye?

– Megdöbbentő kijelentés egy demokratikus berendezkedésű ország országgyűlési képviselőjétől. Képzelje el, ha mindenütt a kormánypárti jelöltre szavaznának, akkor visszajönne az egypártrendszer, aminek eltörlésében épp a jelenlegi kormánypárt több tagjának van elévülhetetlen érdeme. Ha megnézik a statisztikákat, sok-sok városban és kisebb településen független jelöltek indulnak, és biztos vagyok benne, hogy közülük sokan nyernek is. Attól még a települések Magyarországhoz tartoznak, és ezek jóléte, fejlődése ugyanolyan érdeke a magyar kormánynak.

– Végezetül hadd kérdezzem meg, Ön szerint létezik recept arra, mitől lehet sikeres egy városvezetés?

– Vannak kormánypárti, független és ellenzéki vezetésű városok is, amelyek rengeteget fejlődtek az utóbbi évtizedben. Az újságírás során sok önkormányzati vezetővel megismerkedtem és ápolok jó kapcsolatot. Tanulni kell a jó példákból. Ha lehetőséget kapok rá, minden erőmmel azon leszek, hogy öt év múlva tudjak mondani önnek ilyen receptet. Ebben a városban szerencsére sok széles látókörű, jól felkészült szakember él. Ki kell nyitni az ajtókat előttük. Egyiküktől tudtam meg pl. tegnap, hogy az Erasmus oktatási program részeként az uniós országok általános- és középiskolái közös projekteket szervezhetnek. A projektben résztvevő a tanulók utazására az EU pénzt ad. Nézzünk utána minél előbb, és használjuk ki gyermekeink számára a kínálkozó lehetőséget! Ha egy városvezető nyitott az őt megkeresők ötleteire, abból csak gazdagodhat a város.

HM.

2015-09-08

A szerzőről

SZAVAD


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2022. június
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930