A házból jelentem, Fejléc

Miért szavaztam meg a hitelfelvételt?

vac_sztk_09_nyito-1200

Egy ismerősöm egyszer azt mondta a mindnyájunk által jól ismert TAO-ról (a cégek által befizetett jövedelem- és nyereségadó egyik formája, amelyet főként sport célokra költhetnek el a cégek), hogy az olyan, mint az igazi kéjhölgy, gyűlöljük és imádjuk egyszerre. Nos, én nem érzelmi oldalról közelítettem ahhoz, hogy megszavazzam-e azt az önrészt, amellyel a városnak ki kell egészítenie a TAO-ból befolyt fejlesztési összegeket, amelyeket a Vácon működő cégek idén egy új kézilabda csarnok fejlesztésre, a Váci Uszoda szociális blokkjának felújítására, valamint a Stadion megújítására elkülönítettek.

Az általam megszavazott TAO-s fejlesztések összege megközelítőleg 230millió forint, amelyet 10 éves futamidejű hitelfelvételből kíván megoldani az önkormányzat, ez éves szinten kb. 25 millió forint törlesztési kötelezettséget jelent. Felelős, mindenek előtt a város érdekét szem előtt tartó politikusként, azért mondtam igent erre a hitelfelvételre, mert a városi önrésznek a többszörösével fog ezáltal nőni a város ingatlan vagyona.

Az új kézilabda csarnok részben megoldja az iskolavárosban működő középiskolák tornaterem problémáit, hiszen így bővül a testnevelés órák megtartására is alkalmas sportintézmények száma, az uszoda állapotáról pedig ne is beszéljünk, aki maga odajár, vagy a gyermeke edz valamelyik egyesületben, részt vesz iskolai úszás oktatáson, tudja, milyen állapotban van a városi uszoda. A stadionépítésről magánemberként épp ellenkező véleményen vagyok, mint a kormányzó párt, szerintem, a tömegsportra alkalmas terek, a szabadtéri sportpályák és nem utolsó sorban a korszerű iskolai, óvodai tornatermek jobban szolgálnák azt a célt, hogy a gyermekeink minél többet mozogjanak, ugyanakkor a jelenlegi kormány a stadion építést és a labdajátékokhoz alkalmas sportcsarnokok építését támogatja. Számomra itt van a lényeg.

A törvényeket az ország házában hozzák. Én önkormányzati képviselőként annyit tehetek, hogy megszavazom, vagy elutasítom annak lehetőségét, hogy a kormány által támogatott sportfejlesztésekhez adandó önkormányzati önrészt megszavazom, vagy sem. Mivel tudomásom szerint, legalább háromszáz váci gyerek jár edzeni a stadionba, úgy gondoltam, ezt a lehetőséget nem szalaszthatja el a városvezetés, és úgy emlékszem, a kormány- és az ellenzéki oldal is így gondolta. Mivel folyamatos a forrás hiány, viszont hatalmas a kereslet az ingatlan piacon, véleményem szerint, az önkormányzatnak sokkal hatékonyabban kell árulnia az eladásra kijelölt ingatlan vagyonát, mindenekelőtt a Karacs Kollégium épületét, amelynek eladásával fedezni lehetne a fenti hitel összegét.

Annyit még, hogy más időkben, ha majd a választói akarat másokat ültet a kormányzói székbe, akkor talán a kultúra, az egészségügy és az oktatás is kap hasonló támogatottságot.

2016-09-29

A szerzőről

Matkovich Ilona Önkormányzati képviselő


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2022. május
h k s c p s v
« okt    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031