Velünk történik

Mindnyájunk ajándéka…

…a Váci Irodalmi Szalon
Matkovich Ilona írása

Nem mondom, jólesik, ha dicsérnek érte, olyankor ki is húzom magasra a vállamból a nyakam, de azért itt most elárulom, szó sincs róla, hogy a Váci Irodalmi Szalon egyedül az én érdemem volna. Amikor, talán tíz évvel ezelőtt beiratkoztam a Magyar Író Akadémiára, és ott először beszélgettem írókkal és költőkkel, na akkor, ha kicsit későn is, jött a megvilágosodás: a kortárs irodalom nem egy óriási lila ködfelhő és nem is a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem hús-vér íróemberek ezerarcú történetei, amelyekben hol sírva, hol nevetve a saját életünk apró részleteire ismerünk.

Minél többet olvastam a már személyesen is megismert íróktól, annál inkább sajnáltam, hogy a kultúrára oly fogékony városunkban alig adódik alkalma kortárs szerzőnek megmutatni magát az olvasóközönség előtt.

Híres írókat megszólaltatni Vácon. Ez régi álmom volt, de egyedül hiába fogtam volna ennek az álomnak a megvalósításába, hanem a mi közösségünkben, a SZAVAD Egyesületben találtam segítőtársakat. Tagjaink megalakulásunk óta felajánlásokat tesznek a közterület takarítástól, ingyenes nyugdíjas számítógépes oktatáson keresztül a gyermek futóverseny szervezésig. Elhatároztam, az én felajánlásom a Váci Irodalmi Szalon lesz. Megerősített elhatározásomban, hogy Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Grecsó Krisztián, és akik még ezután következnek a sorban, az első hívó szóra jöttek.

Napok alatt összeállt minden. Ideális, beszélgetésre alkalmas helyet találtunk a „közgáz” aulájában. Akadt zenész, önkéntes fotós és videós. Egyik tagunk, „Anci néni” tepertős pogácsát süt minden alkalommal a hallgatóknak, Ch-Molnár Éva és Magyarósi Emese, szintén a SZAVAD Egyesületből, állandó és nélkülözhetetlen társak lettek a szervezésben, de amikor nem egyesületi taghoz fordultunk segítségért, akkor sem volt részünk elutasításban.

Kimondhatjuk, a Váci Irodalmi Szalon – Álomvadászok néven ismert sorozat (szerk.) – sokunk közös alkotása, egymásnak adtuk ajándéka. Az első alkalom után Parti Nagy Lajos fellelkesülten azt mondta: „ezekből a beszélgetésekből még intézmény lesz Vácon”. Legyen igaza. Rajtunk nem fog múlni. A törzsközönségünktől ehhez több mint elegendő biztatást, elismerést kapunk szóban, valamint a Váci Irodalmi Szalon facebook oldalán.

Ezen a tavaszon még hárman, február 21-én Erdős Virág költő, március 21-én Márton László író, a tavalyi Janus Pannonius műfordítói díj nyertese, április 25-én a Nők Lapjából is ismert Tóth Krisztina lesz a vendégünk. Ősztől pedig egy második évadot szervezünk, amelyre reméljük, elfogadja meghívásunkat többek között Schäffer Erzsébet, Varró Dániel és Vámos Miklós is.

A Váci Irodalmi Szalon estjei továbbra is teret és lehetőséget kínálnak ahhoz, hogy író és olvasója egy eleven, izgalmas, minden hivatalosságot kiiktató beszélgetés részese legyen.

Az érdeklődőket továbbra is szeretettel várja az estek házigazdája: Matkovich Ilona

2014-02-12

A szerzőről

Zorba


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2019. július
h k s c p s v
« jún    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031