A házból jelentem

SZAVAD tag a Stratégiai munkacsoportban – A házból jelentem

Matkovich Ilona önkormányzati képviselő - városháza1. Örömhírről számolok most be. Polgármester úr előterjesztésében Stratégiai Munkacsoport jött létre, amelynek feladata a stratégiai városfejlesztési feladatok előkészítése. Az elnök Pető Tibor alpolgármester lett és a SZAVAD Egyesület is lehetőséget kapott, hogy egy külsős tagot delegáljon a munkacsoportba. A SZAVAD Egyesület Petőcz Péter tagtársunkat javasolta, akinek jelölését elfogadták. Petőcz Péter a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett, számos idegen nyelvet beszél, és hosszabb ideig élt külföldön. Közösen modelleztünk vele egy városfejlesztési koncepciót, amelynek pontjait később részletesen kibontjuk. Ezt bemutatjuk a városvezetésnek is. Itt jegyezném meg, hogy szívesen fogadunk kiegészítő, városfejlesztő ötleteket.

Ide másoljuk a városfejlesztő koncepciónkat, amelynek erőssége, hogy nem minden fejlesztést kizárólag uniós pénzekből képzelünk el, hanem önkormányzati ingatlanfejlesztésen keresztül önerőt is képzünk.

Turisztikai potenciál kiaknázása

Memento Mori – váci múmiák:

Vácnak szüksége van egy turisztikai szimbólumra ( pl.: Esztergom –» bazilika, Visegrád –» vár, Szentendre -» skanzen, Gödöllő -» Grassalkovich- kastély) , mely segíti egy automatikus képzettársítás kiépítését a potenciális idelátógatók “fejében”.

Ilyen karakteres turiszitkai szimbólum hiányában meglehetősen nehéz turisztikailag fejlődő pályára állítani egy desztinációt.

Egy nemzetközi szinten is igényes és tartalmas Memento Mori kiállítás lehet alkalmas egy ilyen szimbólum megalkotására.

A rendelkezésre álló leletekkel ( kb. húsz múmia, a hozzájuk tartozó írásos anyagokkal, valódi végrendeletekkel, barokk-kori korrajzokkal) egy nemzetközi szintű kiállítás hozható létre, ami Vácot az ország legkarakteresebb barokk városává emelheti.


Belvárosi múzeumnegyed:

Számos olyan eleme van Belvárosunknak, melyeket csokorba foglalva egy igényes múzeumnegyed alakítható ki a Belvárosban:

 • középkori pincék / pincerendszer feltárása
 • belső udvarok megnyitása
 • reneszánsz palota, Görög templom
 • már meglevő és üzemelő tárlatok
 • Egyházzal együttműködés ( DOM kupola megnyitása)

Fontos a Főtér arculatát rendbe tenni, a műemlék- vagy műemlék jellegű épületeket, társasházakat anyagilag támogatni a homlokzatok rendbetételében.

Nemzetközi kerékpáros turizmus:

Vác abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nemzetközi szinten rendkívül és egyre népszerűbb Eurovelo 6-os kerékpáros útvonal mellett fekszik.

Bécs felől Budapestre tartó, jelentős számű (kb. 20-40.000) nemzetközi kerékpáros turista halad át Vácon minden szezonban (május – október).

Jelenleg csak egy töredékük áll meg városunkban, mivel az adandó első komppal átkelnek a Szentendrei-fsz-re, ahol – az útikönyveket követve – útjukat folytatják Budapestre.

Ebből a volumenből a város sokkal többet tudna profitálni.

Lehetőségek:

 • Megfelelő helyre kihelyezett információs táblák (a kompnál és a Szérűskertben).
 • Nyáron idegen nyelvű diákmunkások bevonása.
 • A fő útikönyvek kiadóinak reprezentációs anyagok küldése (esetleg ún. “FAM-Tour”-ok , város-bemutató túrák tartása).
 • A kerékpárút minőségére kiemelt figyelem fordítása.

Városi ingatlanvagyon optimalizálása

 • Ingatlanfejlesztés:

A város számos olyan értékes belvárosi ingatlannal rendelkezik, melyek magántőke bevonásával, versenyképes áron értékesíthetőek:

 • Karacs Kollégium
 • Káptalan utcai önkormányazati lakások

 

2. Sokan kérdezték, mi a helyzet a mobilgáttal, hiszen, bármikor jöhet egy tavaszi áradás. Nos, a város elvileg megkapja a gát megépítéséhez szüksége összeget, egészében uniós támogatásból. Egyelőre itt tart a dolog, de amennyiben lesz új fejlemény, megírom, ill. utánakérdezek.

3. Másik gyakori kérdés a közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése, amelyre szintén megvan elvileg az uniós pénz, sőt, már nyertese is van a közbeszerzési pályázatnak. Erről később még írok.

Matkovich Ilona
önkormányzati képviselő

SZAVAD Egyesület

2015-01-28

A szerzőről

SZAVAD


1 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2020. szeptember
h k s c p s v
« okt    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930