A házból jelentem

Váci kórusok és a főtéri szoborcsoport – A házból jelentem

Matkovich Ilona önkormányzati képviselő - városháza1. A januári testületi ülésen ismét felvetettem a Váci Szimfonikus Zenekar ügyét. Jó lenne rendezni feléjük a tartozást, mielőtt bíróságra viszik az ügyet. Ez senkinek sem lenne jó. Emellett arról is beszéltem, hogy tudomásom szerint, a több évtizede magas színvonalon működő váci kórusok (Serenus, Váci Harmónia Kórus, Vox Humana) két éve semmiféle városi támogatásban nem részesülnek, miközben tevékenyen részt vesznek a város kulturális életében. A karnagyok pedig nettó negyvenezer forintot kapnak áldozatos és kimagasló színvonalú munkájukért. A költségvetés tervezésekor erre különös figyelemmel leszek.

2. Az I. Világháborús emlékmű helyszínének kiválasztását az előző testületet végezte, most a megvalósítás idejét éljük. Én személy szerint, váci polgárként elvárom, hogy legyen helyszíne a megemlékezésnek, (a szobornak réges-rég helyet kellett volna találni), és mégsem tetszik, hogy ez a monumentális, esztétikai szempontból, hát, valljuk be, nem kiemelkedő szoborcsoport végképp megbontja a már amúgy is túlzsúfolt főtér harmóniáját. Idemásolom Makovecz Imre szakmai véleményét a szoborcsoport főtérre való visszaállításáról: “A térfal és a csatlakozó utcák párkánymagassága átlagosan 8-9 méter a párkányok és az architektúra változatossága a tér elemeivel együtt az I világháborús emlékművét kizárnák magukból mely 11 méter magas. Egy olyan korban amikor a magyarság történelmét újra átírják meghamisítják és a környező utódállamok újra nacionalizmustól hangosak nem szívesen írom le, hogy az emlékművet ne hozzák vissza a térre.„
Elgondolkodtató mondatok.

A testületi többség 17 millió forintot szavazott meg a januári testületi ülésen a további munkálatokra. Én a fentiek miatt tartózkodtam, és tartózkodni fogok a következő összegek megszavazásánál is.

Matkovich Ilona
önkormányzati képviselő

SZAVAD Egyesület

2015-01-29

A szerzőről

SZAVAD


4 komment

 1. Vajtáné Katalin szerint:

  A szoborcsoport legideálisabb helye a Posta-parkban,vagy -egy merész ötlet -a Liget elején található Díszkút környékén,vagy annak helyén lehetne.

  • matkovich ilona szerint:

   Mint írtam, a testületi többség korábban már határozott a helyszínről. Ezért fontos, hogy a váciak részt vegyenek a közügyekben, mert akkor talán másképp alakult volna.

 2. Zalaba Zsófia szerint:

  A szoborcsoport “főtéren “való el -illetve vissza-helyezését Fördős polgármester úr kezdeményezte .Ezt is megszavazták!!!Ha akarjuk ha nem látni fogjuk, mint a “VÁROSHÁZA” falán a modern kiállítást.

  • matkovich ilona szerint:

   Pontosítok és ez nagyon fontos: az előző testület többsége szavazta meg. Tudni kell, hogy a városi ügyekben mindig a testületi többség dönt, a kisebbség, ill. ellenzék csak elmondhatja a véleményét. Én is elmondtam, és elmondom, de ettől nem változik semmi. A visszahelyezés eldöntésekor érvényesíteni kellett volna a társadalmi akaratot, ha volt ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2018. szeptember
h k s c p s v
« jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930