Velünk történik

Váci polgármester-jelölti vita

Matkovich Ilona a SZAVAD Egyesület polgármester-jelöltje ma délután (2014.09.30.) a váci polgármester-jelöltek (8 fő) vitáján vett részt.
10384047_297288797140561_7755644753659695774_n
Mellékeljük  Matkovich Ilona bemutatkozó szövegét.

“Matkovich Ilona vagyok, a SZAVAD Egyesület jelöltje. Szeretnék Vác polgármestere lenni. Óriási bennem a tettvágy, hogy az alapokat, amelyeket őseink hagytak ránk, továbbépítsem.
Magamat az idő rövidsége miatt számokban mutatom be. Négy gyermekem van, eddigi életem során egy külkereskedelmi és egy újságírói diplomát, három nyelvvizsgát, és a munkámban számos kitüntetést szereztem. Három könyvem jelent meg.

Jó érzés, hogy nők és férfiak, sokan drukkolnak értem. Azt tanácsolták, legyek itt kemény, harcias. Én meg azt mondtam nekik: nő vagyok, és eljött az ideje, hogy a politikában nőként is lehessen gondolkodni, és a nők szempontjai is érvényesüljenek.

12 éve dolgozom újságíróként, munkám során az önkormányzatoknál számos jó példát láttam. Azt, hogy nem feltétlenül a pártkötődés, sokkal inkább a felkészültség, a szakmaiság, a jó lobby és kommunikációs készség és az uniós pályázatok területén a naprakészség, tesz sikeressé egy várost. Ezt maga Orbán Viktor is megerősítette miniszterelnöki esküjében, amikor azt mondta, ő a 3/3 miniszterelnöke akar lenni. Ezért is kérem a kormánypárti indulókat, ne ijesztgessék azzal a választókat, hogy csak akkor lesz fejlődés, ha a kormánypárt nyer. Meg kell nézni, milyen fejlesztések történtek Vácon az elmúlt négy évben, ahol kormánypárti a vezetés, és milyenek pl. Gödöllőn, Veresegyházán, ahol a választók már rég nem pártlogóra, hanem a városért tenni akaró és tenni képes emberekre szavaznak.

Azt mondtam, csapatommal az alapokat szeretnénk továbbépíteni, de nagyon úgy tűnik, hogy újraalapozni is kénytelen leszünk.

A kamera nem veszi, de higgyék el, szép, új cipő van rajtam. Mielőtt idejöttem, német vendégeimet kísértem el az evangélikus templomhoz. Így végiggyalogoltunk a Széchenyi utcán, aminek a következménye, hogy az új cipőm sarka beszorult két kockakő közé, és lejött róla a festék. Hány nő hány cipősarka sérült meg vajon az elmúlt három évben, és hány épület vizesedik a megfelelő szigetelés elmulasztása miatt a Széchenyi utcában?

Német ismerőseim egyébként európai kerékpár túrán vannak. Tudják, hogy az Eurovelo 6 nevű nemzetközi kerékpárút Vácon megy át? Nos, úgy tűnik a városvezetés sem, azért nem küldenek idegen nyelvet beszélő diákokat a kerékpáros turistacsoportok fogadására.

Ma már sikeres turizmus nem létezik, attrakció, látványosság nélkül, és ezzel el is érkeztem polgármesteri programom három alappilléréhez:
a munkahelyteremtés, idegenforgalom és a valódi párbeszéd a városvezetés és a váci lakosok, kiemelten Önök, a váci vállalkozók között. Hiszen a váci nagyipar agóniája miatt a néhány máig működő nagyobb cég mellett az Önök munkája, helyi adóbefizetése ennek a városnak a lélegeztető gépe.

Nagyon hiszek abban, hogy Vácon rengeteg a jó energia, az okos gondolat, a segítőkészség. Talán ha a mindenkori városvezetés észrevenné ezt, kevesebb lenne a félresikerült, félkész beruházás, amelyeket most már végre be kell fejezni, helyre kell állítani.

Ennek a testületnek örök adóssága a váciak felé, hogy elszalasztotta a mélygarázs megvételét, amikor az állam kétszer is felkínálta az adósságkonszolidációt, hogy nincs másfél éve igazgatója a siralmas műszaki állapotban lévő művelődési központnak, és hogy sok jó szakembert bocsátottak el a Városházáról. Én nem folytatom ezt a hagyományt. Nem a harcra szegődök, hanem az építő munkára. Vácnak pedig építkeznie kell, mert nagyon nagy lemaradásban van.

Reklámozni kell magunkat az uniós ipari börzéken és tárgyalni a testvérvárosokkal lehetséges váci beruházásokról. Helyreállítani a belvárosi közlekedést és parkolást, ezzel is segítve, hogy Vác történelmi piaca ismét nagy forgalmú piac legyen. A világon egyedülálló váci múmia leletkincsből végre Vác is profitáljon. Az egészségügyi turizmus, az egyházi turizmus mind-mind új munkahelyet jelent a váciaknak. És egyszer már jönnie kell egy városvezetésnek, amelyik kifesteti az SZTK épületét!

Kisvác, Deákvár, Alsóváros, Sejce, – Dél-Vác, Máriudvar ugyanolyan fontos kell legyen, amikor a városi költségvetésről dönt a testület. Megválasztásunk esetén, garantáljuk, hogy így lesz.

Hogy minél több pénzt költhessünk a városra, növelni kell a bevételeinket és a városban tartani az adóbevételeket. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Vácon nem lehet éhes gyerek, hogy a váci oktatási intézmények, játszóterek és utak folyamatosan gondozottak és akadálymentesek legyenek, és a mostani gyakorlattal szemben váci vállalkozókat bízunk meg a város karbantartásával.

A fiatalsággal közösen kialakítunk alkalmas közösségi tereket, ugyanakkor elkezdjük a főtér használatának mindenkire, városi képviselőre és életvitelszerűen a főtéren élő hajléktalanra egyformán kötelező szabályozását.

Nagyon nagy lesz a felelőssége a váci szavazóknak október 12-én abban, hogy engedik-e a pártoktól ismét megtéveszteni magukat, aztán hagyják magukat elfelejteni a választás másnapjától – most már öt évre.

Az önkormányzatiság nem pártpolitika. Szánjanak rá egy kis időt, és gondolkodjanak el, szakmai életútja alapján, ki lehet a legalkalmasabb polgármester- és képviselőjelölt? Ez a város évi hatmilliárd forintból gazdálkodik. Hatmilliárd forint közpénz. Ez az önök pénze, ügyeljenek rá! Ezért menjenek el mindenképp szavazni!

A SZAVAD Egyesület programját elismert városi szakemberek állították össze.
Kérem, adjanak esélyt nekem és csapatomnak a bizonyításra, hogy ne a széthúzás, hanem az összetartás városa legyünk végre, és mi ígérjük, Vácból európai színvonalú várost építünk! ”

Matkovich Ilona

2014-10-01

A szerzőről

Zorba


1 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
AZ OLDAL ALAPÍTÓJA
EGYESÜLET ADATAI

Rövid név: SZAVAD Egyesület
Teljes név: Szóval-tettel A Városért A Demokráciáért

E-mail: szavad@szavad.hu
Nyilvántartási szám: 13-02-0006631

2020. március
h k s c p s v
« okt    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031